TEL. 0244.33.71.71
logo05
APR.
2018

Prezentare parteneriat internațional Erasmus+KA2 WATCH

SCOPUL VIZITEI ÎN SLOVENIA

Scopul vizitei în Slovenia a fost de a analiza activitatea desfășurată de fiecare echipă de proiect din cele 4 țări participante ( Italia, Slovenia, Estonia, România) la proiectul internațional Erasmus+KA2: WATCH( Work discussion Approach in primary schools. Teachers observe Children).

Prima fază a acestui proiect cu durata de 2 ani s-a derulat în perioada octombrie 2017-martie 2018 și a constat în interacțiunea copiilor de 6-9 ani cu basmele clasice. Cei 6 profesori în învățământul primar din echipa de proiect (Moise Ionelia, Iordache Laura, Șerban Magda, Iatan Corina, Necula Marieta și Velcea Elena) au citit basme clasice copiilor timp de 3 luni și  au observat comportamentul elevilor (TEACHER OBSERVE CHILDREN-numele metodei de lucru) și au urmărit modul în care aceștia se comportă, fac analogii între personaje și persoane, sunt receptivi sau nu, disting binele de rău, înțeleg valoarea moralizatoare a basmelor. Comportamentul copiilor (fără a da nume reale) a fost prezentat într-un raport de observație.

În această primă fază, au fost întocmite 6 rapoarte de observație de către fiecare profesor, iar 3 dintre ele au fost discutate în cadrul unor ședințe la care au participat cei 6 profesori, un psiholog, Dinu Simona și un psihoterapeut, Sabo Lidia. Psihologul și psihoterapeutul au alcătuit la rândul lor un raport de observație în care au notat modul în care profesorul interacționează cu elevii lor. Să nu uităm ca scopul major al acestui proiect este de a-i sprijini pe profesori să îi înțelegă mai bine pe elevi, urmărindu-le și înțelegându-le comportamentul.

Cele 3 rapoarte redactate de trei dintre profesori precum și cele 3 rapoarte ale psihologului și psihoterapeutului au reprezentat materialele de discuții pentru întâlnirea din Slovenia și vor face  parte din produsul intelectual final al proiectului.

Această întâlnire transnațională s-a desfășurat în perioada 16-19 martie 2018 și a avut loc la cea mai mare școală din Ljubljana,Osnovna Sola Vic School. Au participat cele 4 echipe de proiect formate din coordonatorul științific și psihoterapeut precum și EDU LAB Italia, coordonatorul științific al întregului proiect.

Activitățile desfășurate au fost numeroase și intense și  au oferit un bun prilej pentru un schimb de experiență între sisteme de învățământ de stat,  total diferit susținute (o comparație între sisteme ar fi un subiect interesant pentru o altă discuție). S-a dezbătut și analizat metoda discuțiilor de lucru, s-a prezentat Google Classrom- instrument de lucru pentru profesori și  s-a realizat un web_site al proiectului.

 

CUM S-A DESCURCAT ECHIPA ROMÂNIEI ÎN CADRUL ACESTUI PROIECT:

Echipa României, formată din coordonatorul de proiect prof. Arman Laura și psihoterapeutul Sabo Lidia au prezentat în cadrul întâlnirii rapoartele întocmite de echipa de proiect. Acestea au fost foarte apreciate de EDU LAB, competența profesorilor  din Școala Centrală fiind confirmată la nivel internațional. Drept dovadă, școala din Italia, IOVINO SCOTELLARO, ERCOLANO a solicitat Școala Centrală Câmpina prin cei 2 reprezentanti (Sabo Lidia și Arman Laura) la un alt proiect internațional Erasmus denumit PHASE ONE ce are ca temă rolul educației fizice în rândul adolescenților. Deci Școala Centrală a aplicat în martie pentru un alt proiect Erasmus și speră că va fi aprobat.

Prof.Coordonator Laura Arman